Boggie parfümje és a világhír

2014. február. 21. @ Springer Barnabás  |  Rovat: Zene, zene, zene!

Gondolom mindenki hallotta már Boggie - Parfüm című dalát. Ehhez az aranytorkú, fiatal énekeshez intéztem kérdéseket, mert érdekelt, hogy ki van a klip mögött. Aki netán még nem ismeri, annak ajánlom figyelmébe, nem csak a most következő riportot, hanem a dalt is.

Mióta foglalkozik zenével?

Már egészen kisgyermek koromtól. Iskolai keretek között 12 éves korom óta, különböző oktatási intézményekben a klasszikustól a jazzen át, végül zenei tanulmányaimat a Kőbányai Zenei Stúdióban fejeztem be.

Mikor és miért döntött úgy, hogy énekes lesz?

Tisztán emlékszem egy általános iskolai élményemre, amikor 7. osztályos koromban énekeltem egy iskolai rendezvényen. Pár iskolás lánnyal még koreográfiát is kitaláltunk hozzá, nagyon jól sikerült az előadás. Ennek azonban, nem az volt a hatása, ami általában erre a korosztályra inkább jellemző, hogy féltékenyek lettek volna rám a szereplésemért, hanem hirtelen megszeretett egy csomó ember. Történt valami olyan kapcsolatátvitel, amit ezelőtt sosem tapasztaltam ilyen erősen. Nagyon jó érzés volt, hogy örömöt tudtam szerezni másoknak, és ezt ki is fejezte felém szinte az egész iskola. Akkor fogalmazódott meg bennem, hogy én énekesnő szeretnék lenni. Ez egy nagyon szép lelki élményem.

Hogyan alakult a zenekar?

2009-ben, még a Kőbányai Zenei Stúdióban alapítottam a Csemer Boglárka Quartet elnevezésű zenekaromat. Majd 2012-ben vettem fel a Boggie művésznevet, és alakult át a zenekar szóló produkcióvá.

Úgy tudom, hogy a zenekar tagjai nem, de a név változott. Ennek mi az oka?

Az eredeti felálláshoz képest a tagok is kicsit cserélődtek, a mostani zenekar: Sebestyén Áron (zongora), Simkó-Várnagy Mihály (elektromos cselló), Szabó Tamás (dob)

Amikor elkészültünk a lemez dalaival, azt éreztem, hogy ez már túlmutat azon a zenei anyagon, amit a Quartet képviselt. Olyan érdekes sanzonos-popos-jazzes anyag keletkezett, ami már más volt, több volt. Próbáltam olyan nevet találni, amit a külföldiek is ki tudnak ejteni, és ekkor jutott eszembe, hogy a francia barátaim előszeretettel írják le úgy a nevemet, hogy BOGGIE és így lettem én: Boggie

Mesélne kicsit a zenekar tagjairól?

Sebestyén Áront egy jamsession-ön ismertem meg. Vele 3 évig volt egy sanzon feldolgozásokra épülő duó formációnk, amivel rendszeresen koncerteztünk is. Később ő is a quartet tagja lett, majd a BOGGIE debütáló lemezemre, közösen szereztük a dalokat. Szabó Tamással iskolatársak voltunk a Kőbányai Zenei Stúdióban, ám először a zenekaromban zenéltünk együtt. Simkó Várnagy Mihály pedig, tavaly november óta gazdagítja a csapatunkat kreativitásával. Mindhármukkal szeretek együtt dolgozni és szerencsére nagy az összhang közöttünk emberileg is, zeneileg is.

A legnépszerűbb dal kétségkívül a Parfüm. Mit tud mondani a számról?

Hogy mit tudok mondani? Engem inkább az érdekelne, hogy neked mit mond.

A dalt közösen szereztük Sebestyén Áronnal. Én írtam a dallamot és a francia dalszöveget, később született a magyar verzió, aminek szövegét Dorozsmai Péter írta. A Parfüm egyszerre szól arról, hogy fogadjuk el és szeressük magunkat, hogy figyeljünk a belső értékeinkre és azzal foglalkozzunk többet, mert akkor a külsőnk is megszépül. Másrészről pedig megfogalmaz egy társadalmi kritikát is a mai szépségiparral szemben.

Valóban, most a Parfüm és a Nouveau Parfum a legismertebb dal az albumról, de mindenképpen érdemes a teljes anyagot meghallgatni, nagyon kellemes! Ezen az albumon kapott helyet a Japánkert című dalunk is például, amely az album megjelenése előtti évben elnyerte a Jazzy Dalversenyen a Jazz Szövetség különdíját is!

Mi adta az ötletet a videóhoz?

Két fiatal rendezővel dolgoztam együtt, Nagy Bálinttal és Lőrincz Nándorral. Szigorúan a dal mondanivalójához kerestünk ötleteket. Több verzió is született, de ezt tetszett mindannyiunknak a legjobban.

Mik a további tervei?

Nem áll meg az élet. Most jön még csak a munka java:-)

Szeretnék sokat koncertezni, sok új dalt írni, új lemezt, lemezbemutatót és lemezbemutató turnét, esetleg egy új klipet:-)

 

Köszönjük a riportot!