Újévi fogadalom vagy időpazarlás?

2013. február. 01. @ Varga Dóra  |  Rovat: Véleményünk van!

Újév, új kezdet, a régi naptárak lekerülnek a falról, jelképesen új időszámítás kezdődik. Legtöbben ilyenkor úgy érezzük, itt a megfelelő alkalom, hogy változtassunk szokásainkon, napi teendőinken.

Az új naptár miatt is azt érezhetjük, tiszta lappal kezdhetünk. De a  legtöbb ember úgy gondolkodik, ez is csak egy ugyanolyan nap, mint a többi - leszámítva a szilveszteri bulit és a tűzijátékot-  minek a fogadalmak, ez is csak egy új, átvett szokás. Persze így is fel lehet fogni, de egy próbát azért megér a dolog! A legtöbb fogadalom a fogyókúráról, az egészséges életmódról, vagy valamilyen káros szenvedélyről való leszokásról szól. Az eredményessége fogadalomnak teljesen emberfüggő. Nem érdemes az embernek „túlvállalnia” magát, azaz olyan célt kitűzni, ami szinte lehetetlen teljesíteni. (Például ne akarj atomfizikus lenni egy éven belül!) Ez csak frusztrációt és elkeseredést eredményez, az ember úgy érzi, elbukott.
Nekem vannak ismerőseim akiknek sikerült teljesíteniük fogalmukat. Például apukám testvére megfogadta , hogy leszokik a dohányzásról és sikerült neki J. De anyukám aki minden évben megígéri magának ,hogy lead pár kilót  még nem járt sikerrel. Jó tanács ,hogy ne torpanj meg az első akadálynál! A mámoros, pezsgőszagú szilveszter éjszaka után újra visszacsöppensz a monoton hétköznapokba. Ilyenkor a legegyszerűbb legyinteni egyet,és kukába dobni a fogadalmakat, és folytatni ott, ahol tavaly abbahagytad, mondván: „Majd jövőre…”

 A legjobb és leghasznosabb dolog, amit megfogadhatsz az valószínűleg a következő: „Azt kívánom, hogy jövőre ne kelljen azt kívánnom, amit tavaly kívántam!” J :D