Tabu témák, és az emberi tűrőképesség feszegetése több évadon keresztül

2013. november. 29. @ Kovács Gitta  |  Rovat: Véleményünk van!

Gyilkosságok? Félelem és rettegés? Problémák? Rejtélyek? Zavartság? Ez mind fellelhető a következő cikkben szereplő sorozatban…
Az American Horror Story, magyar nevén Amerikai Horror Sztori évadról-évadra egy új, az előzőtől független, kényes témákat feszegető történetet mutat be. Ezzel a szintű szókimondósággal, őszinteséggel és az általánosan elfogadott emberi eszmékkel való szembeszállással a sorozat készítői hatalmas rizikót vállaltak a publikálásakor. Igaz, ezt igazán csak azok vehetik észre, akik nem csak felszínesen figyelik a történetszálat, hanem mélyen átgondolják az események miértjeit.

2011. október 5-e. Megjelent a szóban forgó amerikai horror-dráma sorozat debütáló évadának első része. Ezt látván a nézők a teljes zavartság mellett óriási érdeklődéssel várták a következő epizódot. Heteknek, talán hónapoknak is el kellett telnie, hogy igazán megértse az ember a sztori mondanivalóját. Hiába lehetett olyan pillanat, amikor talán semmit sem értett a nagyérdemű, mégis tűkön ülve várta, hogy elteljen a hét, újra leülhessen a TV/számítógép elé, és belevethesse magát a történetbe. A szerkesztők olyan témákkal mernek foglalkozni, amikkel általánosságban nem találkozhatunk se egy sorozatban, se egy filmben. Nyíltan mutatja be a rasszizmus jelenlétét a társadalomban, az eltérő nemi beállítottsággal való szembeszállást, illetve a támogatását, és ezekhez hasonló megbotránkoztató, azonban érdekkeltő kérdéseket. Mindezt úgy, hogy képes bizonyos kereteken belül maradni, és valahogy szalonképes módon tudja közvetíteni a vérlázító valóságot.


Ha éles határokat szeretnék húzni a nézőközönségben, én háromfelé osztanám azt. Az első cikkelybe tartoznak azok, akikben nem tudatosult az eredeti üzenet, és összességben annyit látnak belőle, hogy gyilkosságok történnek, emberek halnak meg, és csak felszínesen észlelik az eseményeket. A következő blokkba tartoznak azok, akik az előzőeknek a tökéletes ellentétei. Látják az emberek pusztulását, a megrázó eseteket, és emiatt megvetik a szériát. A harmadik csoport, amelyikbe én önmagamat is sorolnám, szerintem csak egy kis töredéke a rajongók hadának. Megláttuk az írók elképzelésének komolyságát, és emiatt megragadtunk mellette a kezdetek óta.

Természetesen, ahogy az imént említettem, nem mindenki látja így a dolgokat. Pont ennek okáért tettem fel pár kérdést két diáktársamnak, hogy más szemszögből is rálátásunk nyíljon a véleményekre.

 

Szia! Szeretnék pár kérdést feltenni neked az 'American Horror Story' című sorozattal kapcsolatban.
Egy cikket írok, és szeretném, ha a te meglátásodat is be tudnám mutatni az olvasóknak.

 

Először is azt szeretném tudni, hogy mióta nézed, és mi fogott meg benne?     

- Az American Horror Story-t körülbelül egy évvel ezelőtt kezdtem el nézni. Előtte hallottam róla ezt-azt, illetve láttam képeket és videókat, előzeteseket a sorozatról, míg végül eljutottam oda, hogy leüljek és megnézzem az első évad első részét. Mondanom sem kell, rögtön megfogott, szinte az első negyed órában. Az epizódok teljesen nyitottan zárulnak le, vagyis az ember nehezen állja meg, hogy ne nézze tovább, hiszen majd’ megőrül, ha nem tudja meg, mi lesz a kedvenc szereplőivel. Bár a wikipédia azt írta, ’horror-dráma’, nem fröcsög megállás nélkül a vér. Ijesztő, meglepő, megdöbbentő, hátborzongató, olykor kissé visszataszító, durva, de teljesen élvezhető, ennek ellenére is – vagy pont ezért. Mindhárom évadra jellemző a jól felépített és –kiépített, sok-, jól kidolgozott karakter, érdekes háttértörténettel, egyedi jellemvonásokkal.

 

- Elég rég óta, az első évad még nem jelent meg teljesen, szóval, azt is mondhatjuk, hogy a kezdetek óta. Az első részeknél még eléggé össze voltam zavarodva, nem tudom, hogy ki-kicsoda, ki mit csinál, és miért. De olyan témákat vet föl, amik mellett az ember szerintem nem mehet el.


Ki a kedvenc szereplőd, és miért?

- A kedvenc szereplőm általában a Jessica Lange által megformált karakter volt, mind a három szériában (sorrendben: Constance Langdon, Jude nővér/Judy Martin és Fiona Goode). Talán eddig Fiona az abszolút kedvencem, de Jude-ot is nagyon szerettem. Talán azért, mert mindegyik évadban erős, magabiztos nőt játszik a színésznő és ez a magabiztosság motiváló lehet.

Egyébként Sarah Paulson karakterei is közel álltak a szívemhez, akár csak Zachary Quinto-é, Evan Peters-é és Lily Rabe-é.

 

- Első évad: Violet Harmon - ő volt az, akit az iskolában kiközösítettek, akit a legnagyobb veszteségek érted, és az egész élete szétesett. Szimpatizáltam vele. Második évad: Az elején Lana-t nagyon szerettem, sajnáltam, de a végére nagyon megharagudtam rá. Harmadik évad: Spalding, mert kitart Fiona mellett, hűséges és lojális hozzá. És minden évadban nagy kedven a Tate-et, Kit-et és Kyle-t alakító Evan Peters.

 

Szerinted mi a mondanivalója?

 -A sorozat mondanivalója általában ugyan az: legyünk hűségesek. Hűségesek a barátainkhoz, a hitünkhöz, a családunkhoz. Ne féljünk szembeszállni valamivel, csak azért, mert nem ismerjük. Ember-emberhez való viszonyulását is láthatjuk a történetben: hogy viselkedik a gazdag a szegénnyel, fehér a feketével vagy éppen gyilkos az áldozatával.

 

- Minden évadban más. Az, hogy az olyan társadalmi problémákat hozzon föl, amik felett az emberek szemet hunynak. Előveszi a melegek kérdését, az szülőket, akiknek a problémái a lányukon csattan.

 

Mi az állásfoglalásod a rasszizmussal és másfajta nemi beállítottsággal kapcsolatban?

- Az első és a második évadban van egy-egy homoszexuális-szál, míg a harmadikban leginkább a rasszizmus tűnik fel.

A homoszexualitás számomra teljesen elfogadott, ha valakiről kiderülne a környezetemből, hogy más az orientációja, nem fordulnék el az illetőtől.

A rasszizmust pedig minden formában ellenzem.

 

- Mindenki rasszista egy bizonyos szinten. Mindenkiben vannak előítéletek és elfogultság. A szexualitás pedig szerintem mindenkinek a magánügye. Nem döntés kérdése, és ha valaki egy azonos nemű személlyel lehet igazán boldog, akkor tegye azt. Teljesen az ő oldalukon állok

 

Ajánlom bárkinek, aki úgy érzi, hogy az ő idegzete elég erős az ilyen mély tartalmat ezek után feldolgozni. Hogy kicsit felkeltsem az érdeklődéseteket, hoztam egy előzetest az első, a második, és a harmadik évadról is. Ha nem is szeretnéd elkezdeni a sorozatot, úgy gondolom, hogy nem veszíthetsz sokat a trailerek megtekintésével.

 

http://www.youtube.com/watch?v=63TLDsnYYlU

http://www.youtube.com/watch?v=AuI0HdH4A70

http://www.youtube.com/watch?v=Itwhmr6Od4k

képek forrása: jobspapa.com, soldemedianochee.blogspot.com, tateethegreat.tumblr.com.jgp