Rémálmok

2013. április. 05. @ Kőszegi Zsófi  |  Rovat: Véleményünk van!

Milyenek is azok a rémálmok? Van-e vajon jelentésük?

Az emberek körülbelül 90%-a életében legalább egyszer megtapasztalja, hogy milyen is az igazi rémálom. Viszont szerintem van különbség a rossz álmok és a rémálmok között. A rémálomra biztos, hogy még reggel is emlékszel, a rossz álmok pedig nem hagynak annyira maradandó nyomot maguk után.

Nekem is van nem is egy, visszatérő rémálmom. Gyakori rémálmom például hogy meghal egy hozzánk közel álló személy, vagy mi magunk halunk meg, és az is, hogy egy olyan helyre keveredünk, ahonnan soha többé már nem jutunk ki. Ennél sokkal több rémálmom is van, de mindet most nem fogom felsorolni. A visszatérő rémálmoknak olyan jelentősége lehet, hogy ha történt veled valami furcsa vagy rossz dolog napközben, azt a rémálmaidban újra megtalálhatod. Ezek az álmok abban is segíthetnek, hogy rájöjj, mi az, ami téged bánt, vagy zavar, s talán segíthet a megoldásában is. Néha nagyon is valóságosnak tűnnek, s amikor fölébredünk belőle, megkönnyebbülve sóhajtunk fel, hogy: „Csak álom volt!” Ilyenkor megnyugszunk, és reméljük, hogy nem álmodjuk meg újra. Ezek származhatnak a félelmeinkből, legféltettebb titkainkból, szóval akármiből. Talán jót tesz, ha beszélünk róla valakivel, vagy kiírjuk magunkból a gondolatainkat.

Az én, régebben sokszor visszatérő egyik rémálmom az volt, hogy egy szikla szélén állok, visszamenni nem tudok, csak előre, a mélységbe, aztán, megbillenek, és csak zuhanok, zuhanok, zuhanok és zuhanok, amíg föl nem ébredek. Zuhanás közben pedig lepereg előttem minden emlékem, s minden ember arca, akiket ismerek, ismertem. Ez az álom egy bizonyos idő után már nem jelent meg, de maradandó emléket hagyott maga után.

Ennyi lett volna a rémálmokról, remélem, valamennyit tudtam segíteni nektek.