Függőségek

2012. december. 06. @ Cseh Anett  |  Rovat: Véleményünk van!

Nagyon sok ember szenved valamilyen függőségben. Egyesek szerencsejáték-függők, vagy dohányzás függők. A hétköznapjainkban is találkozhatunk olyan mindennapi, egyszerű dolgokkal, amelyek függőségeket okoznak. Ilyen például a kávé, vagy az előbb említett dohány, de ilyen az alkohol is. Az alkohol bizony nagyon jelentős problémát okoz az emberek körében, hiszen bárhol hozzá lehet jutni és sokan nem is gondolják, hogyha rendszeresen isznak, akkor már függők.

De szerintem, és még mások szerint is, a legnagyobb problémát talán a drogok jelentik. Ezért most az ezzel kapcsolatos véleményemet olvashatjátok.
 

Sok fiatal kezd el drogozni valamilyen trauma miatt, vagy akár a családi problémák miatt, de emellett nagyon sok fiatal van, aki csak a barátai unszolására próbálja ki a drogokat. (És nehogy azt higgye valaki, hogy csak a rosszul tanulókat érinti ez, nagyon sok kiváló diák is áldozatául esett a drogoknak.) Először csak megkóstolják, majd előbb utóbb egyre jobban élvezik a drog fogyasztását. Hiszen ekkor ellazulnak, nem érzékelik a gondjaikat, nem foglalkoznak a problémáikkal sem. De ez csak átmenet. A drog nem nyújt mindig ugyanolyan ellazulást, mint első alkalommal. Vagyis, hát az első pár „kipróbálás” után, soha nem lesz többet ugyanolyan, ezért mindig többet, vagy erősebbet kell szedniük ahhoz, hogy a számukra megfelelő hatást érezzék.

Ezek az emberek egyre mélyebbre süllyednek, majd már mikor feleszmélnek, hogy baj van, késő. A drogok már olyan dolgokra rávették őket, amikre alapból, maguk soha sem lennének képesek. Rabolnak, színlelnek, fosztogatnak. És mindezt miért? A pénzért és a drogokért. Ekkor már a családtagjaik, és a szeretteik szenvednek, csalódtak a gyermekükben, testvérükben. Ezek a fiatalok elvesztik az önuralmukat. Bármit megtesznek, és nem törődnek másokkal. Eközben, mindenhol korlátokba ütköznek. Kimaradnak az iskolából, így a munkájuk sem biztos.”Számkivetettek” lesznek. A többi ember mutogat rájuk, és csúfolja, bántja őket. Ezért, amikor már eljutnak egy elvonóra, akkor döbbennek rá, hogy mit is tettek. 

Mind magukkal, mind a környezetükben élőkkel. És sokuk mindezt csak lazaságból tette, teszi. A céljaik ilyenkor már elhalványulnak. Nincs megfelelő képzettségük, tapasztalatuk a munkához. Egyszer pedig csak rádöbbennek: Egy szombat esti buli miatt, nagyon rossz irányba terelték életüket. Aki azonban felismeri azt, hogy az életmódja már nem vezet sehová, aki elszánt, és hisz a kétkezi munkában meg a tanulásban, ezek után is lehet sikeres.