Függőségeink

2013. április. 19. @ Kőszegi Zsófi  |  Rovat: Véleményünk van!

Ezek sajnos ma már mindenkit érintő problémák, egyre többen kezdenek el függeni valamitől.

Talán ma a leggyakoribb a számítógép-függőség, ami inkább a fiatalok körében jellemző. A sok számítógépes-játék, facebook, és egyéb dolgok miatt teljesen szükségessé válik náluk a számítógép használata, fontosabbá válik mindennél, a gépezésért lemond minden közös programot a családdal, barátokkal, rokonokkal. Például Németországban szociálpszichológiai eset, hogy az emberek, főként a fiatalok, több időt töltenek a gép előtt, mint társaságban.

A másik gyakori függőség, a drogoktól való függés, ami már nagyon sokak életét tette tönkre. Szerintem ez a legrosszabb, mert ha egyszer az ember elkezdi, ha csak nincs nagyon erős akarata, akkor jön a: ”csak még egyszer”, és még egyszer, és még egyszer…és akkor sajnos már nincs megállás. És hidd el, nincsen fontosabb dolog annál, mint hogy egészséges legyél, még a haverok sem érnek annyit! Ha csak azért barátkoznak veled, hogy rávegyenek a drogozásra, akkor gyorsan felejtsd el őket. Egy igaz barát nem akar megváltoztatni téged, ő olyannak szeret téged, amilyen vagy.

Függőség lehet még a nikotinfüggőség is, ami szintén nem a legjobb. Ha valaki nikotinfüggő, vagyis nem bírja ki egy napig sem, hogy egy-két szál cigarettát el ne szívjon, annak a legnehezebb leszokni. Persze, ki lehet próbálni a manapság népszerű tapaszokat, és ha valaki emellett orvoshoz is jár, előfordulhat, hogy leszokik, de ez vagy egy nagyon hosszú folyamat, vagy sehogyan nem is sikerül az illetőnek. A családomban is van 2 olyan ember, aki dohányzik, szóval tudom, hogy milyen is az. No és persze ott vannak mint komoly függők, még az alkoholisták, akiknek létszükségletté válik az alkoholfogyasztás, és ezt „non-stop”, 0-24 órában művelik. Az ilyen embereknek egyre jobban romlik a szociális életük, a kommunikációs képességük, a szeretteikkel való viszonyuk, és ha ez nem lenne elég, az alkohol pusztítja az agysejteket is. Ennél is azt tudom mondani: csak azért, mert mások ezt csinálják, te NE tedd! Fiatalon meg főleg nem tesz jót a fejlődésben lévő szervezetnek az  alkohol pusztító munkája, mivel a vesét is tönkreteszi.

Ezzel a cikkel csak annyit szerettem volna elérni, hogy gondolkodj el rajta, ha a felsoroltak közül akár egy is igaz rád, légy minden erőddel azon, hogy megszabadulj a rossz szokásodtól, súlyosabb esetben a függőségedtől!