Family doesn t end with blood

2013. december. 06. @ Kovács Gitta  |  Rovat: Véleményünk van!

Kerülhetünk akármekkora bajba, csinálhatunk akármekkora butaságot, lehetünk akármilyen nagy veszélyben, a család mindig ott van mellettünk. A sok másik mellett ez az eszme is megjelenik a következő sorozatban, amit ’kipécéztem’ magamnak. A következő cikkben, - megmondom őszintén -, leginkább pozitív bemutatást, és ajánlást fogtok kapni. Harcra fel!

Supernatural, magyar megnevezésén Odaát. Személy szerint nekem nagy kedvencem, nem csak a fantasztikusan megválogatott szereplőgárda, hanem a történet, és a szellemisége miatt is. Nem szeretném lelőni a poént, ezért sokkal többet nem szeretnék elmondani, mint amit egy bemutatóban láthattok/olvashattok, de az érdeklődés felkeltése érdekében kaptok egy kis ízelítőt. Az alap sztori két testvérről szól, akiknek eltökélt célja az, hogy megtalálják az eltűnt apjukat, és felleljék édesanyjuk gyilkosát. A két fiú, az idősebbik Dean Winchester (Jensen Ackles), és a fiatalabbik Sam Winchester (Jared Padalecki) egy vadász családból származnak, de nem a szó szoros értelmében. Már kisgyerekkoruk óta úgy lettek nevelve, hogy bármikor el tudnának sütni egy shotgun-t, és egy tőr segítségével bármit meg tudnak ölni. Hogy miben is másak akkor, mint egy szimpla medve, vagy szarvas vadász? Nos… Mondjuk úgy, hogy az ugráló nyuszikák helyett ők lényekre vadásznak. Természetfeletti lényekre. Szellemek, démonok, angyalok, alakváltók, leviatánok, kaszások, pokolkutyák, zombik, szirének, tündérek, sárkányok stb… Azt hiszem nem is fokozom tovább. A fantasztikus teremtmények mellett a család fontosságára is nagy hangsúlyt fektetnek. Mint azt már említettem a címben, „Family doesn’t end with blood”. Azaz nem feltétlenül kell valakivel vérrokonságban lenni ahhoz, hogy olyanok legyünk, mint egy család. Nem attól van köztünk kötelék, hogy egyek a felmenőink, hanem attól, hogy úgy tekintünk a másikra, úgy viselkedünk vele, mintha egy vérből származnánk, és akár életünket is áldoznánk érte.

Egy másik kedvenc mottóm: „Saving people, hunting things, the family business”. – Ez nagyjából mindent elmond, magyarázat nélkül is elég érthető, tökéletesen körbeírja a sorozat hangvételét. A srácok arra teszik fel az életüket a sok másik vadász mellett, hogy megvédjék az embereket a földön élő gonosztól, ami már úgymond a családi üzletté vált. Egy olyan családban, ahol nem feltétlenül a fiú követi az apja nyomdokait. Egy olyan családban, ahogy az emberek nincsenek vérrokonságban egymással, mégis ugyanazért a célért harcolnak, és kitartanak egymás mellett. Mint egy nagy család… A Család… Akiknek az üzlet nem abból áll, hogy biztosítást köttetnek az emberekkel, és egy céget fenntartva pénzre kiéhezve kidolgozzák a lelküket is. Nem. Az ő fizetésük a hála, a szeretet, és a megnyugvás látványa a nők, férfiak, gyermekek szemében, akiket megmentenek, és tudják, már biztonságban vannak. Az ő fizetésük a tudat, hogy egy kicsit jobbá teszik a világot, még ha ezt az emberiség nem is észleli.

A bibliai alapok mellett 21. századi módon próbálja bemutatni a világ felépítését, és megmagyarázni a dolgok miértjeit. A gonosz köztünk él, és bár lehet, hogy nem tűnik fel, de mindennek valami köze van ezekhez a számunkra ismeretlen teremtményekhez. A Pokol, a Föld és a Menny folyamatos harcban áll, és mi ennek csak a következményeit látjuk anélkül, hogy egyáltalán tudnánk, miről is van alapjában szó.

A sorozat dicsőítése mellett mindenféleképpen szeretnék egy kis kitérőt az én kedven szereplőm, Dean bemutatására. Tudni kell róla, hogy mindenen túlmutató arroganciája mellett egy maximalista személyiség. A család számára mindennél fontosabb, és öccséért az égvilágon bármit megtenne. Csak úgy, mint a 67-es Chevy’ Impalájáért. Nos, ’őt’ még a tesójától is félti.  Ha evésről van szó, akkor ő mindig képben van, és ha pite is van a dologban, akkor le se lehet vakarni. Szeret udvarolni, ami meg kell, hogy hagyjuk, jól is megy neki. Ilyen sárm mellett persze nem csodálja az ember. Ő inkább a humort, az erőt, és a fizikai tetteket képviseli Sam mellett, aki inkább az ész megtestesítője. Óvatlanul tesz néha dolgokat, lobbanékonyan, és gyakran kerülnek emiatt slamasztikába. És imádom mind a színészt, mind a megtestesített karakterét, már csak érte is megéri megnézni pár részt…

A komoly tartalom mellett természetesen hatalmas mennyiségű humor is fűszerezi a sorozatot… Egy –két videóval bizonyítanám ezt.  Én mindenféleképp csak ajánlani tudom, érdemes megnézni az izgalom és a belevitt csavarok miatt, hogy az elképesztően jóképű főszereplőkről már ne is beszéljek.

http://www.youtube.com/watch?v=i6m6bpxkjP4
http://www.youtube.com/watch?v=BKYUtcHPQi4
http://www.youtube.com/watch?v=w92CiJNwT3I

Képek forrása: good-wallpapers.com, iclethea.deviantart.com, rileybanks.net, spnmetaarchive.tumblr.com, www.fanpop.com