Fakocka vagy kocka?

2014. május. 09. @ Czérna Gertrúd  |  Rovat: Véleményünk van!

A mai fiatalok már teljesen máshogy látják a világot. Amíg a nagyszüleink olyan idősen, mint mi már főztek, mostak, segítettek a ház körül, sőt, már dolgoztak is, addig a mi generációnk i-phonozik, számítógépezik, "intelligens" gépekkel kommunikál.

A Z-generáció tagjai 1995 és 2012 között születtek. Én úgy gondolom, hogy ez az intervallum így túl tág, mert míg mi 18-19 évesek fa építőkockákkal játszottunk, autóztunk, rajzoltunk és dobáltuk a pöttyös labdát, addig a mai kisgyerekek – sajnos a szó szoros értelmében kis gyerekek – már az óvodába is iPhone-nal a kezükben lépnek be.

Az interneten azt olvashatjuk, hogy a Z-generációsokkal nem lehet szót érteni, de nem gondolnám, hogy ez így van. Ez legrosszabb esetben is csak általánosítás. Nem hinném, hogy mi ne tudnánk ugyanúgy szépen, kerek magyar mondatokban beszélni, mint akár a szüleink, nagyszüleink.

Persze a vok, afk, k, OMG és társainak jelentése nem biztos, hogy mindenkinek egyértelmű, de szerintem az XY Wok Csőőh, jelizz! Cukcsibabahh és bármi szó, amit w-vel írnak, az már túlzás.

A helyesírási hibák száma végtelen sajnos az írásokban, a mondatközi- és végi írásjelekről nem is beszélve. Úgy tűnik, hogy a mai diákság az általános iskolában nem tanulja meg a vessző használatát, de ez lehetetlen, hiszen én is megtanultam! Az viszont érdekes, hogy a három pontot nagyon is ismerik – főleg indokolatlan esetekben.

Ha kérhetnék valamit a mai fiataloktól, a mi és az utánunk következő generáció tagjaitól, akkor az lenne, hogy ha már lógtok az iskolából, akkor legalább ezt ne osztogassák meg! De sajnos a tudást és az értelmet nem tudjuk beleverni a fejükbe.