Élet az általános iskola után

2014. május. 09. @ Kőszegi Zsófi  |  Rovat: Véleményünk van!

Mi lesz velem? Hova megyek továbbtanulni? Kik lesznek az új osztálytársaim? És mi lesz a régiekkel? Ugye, ismerősek a kérdések?

Nem nehéz magunkat beleképzelni a helyzetbe. Az emberek között 2 csoport létezik: aki ballagni fog, és aki már ballagott. Van, aki pont most fog, mint én, van, aki még a 4- 5. osztályt tapossa, és van, aki már 10-es, vagy végzős gimnazista. Utána pedig főiskolások stb. Egyáltalán nem könnyű választani, hogy hol tanuljon tovább az ember, hogy mit szeretne tanulni, mik az elképzelései. Döntésünknél nem elhanyagolható szempont az sem, hogy mennyire van messze az adott középiskola az otthonunktól, a családtól, a barátainktól… Nehéz dönteni, de előbb-utóbb mindenkinek muszáj. Mondhatni, ez az élet rendje.

Még egy fontos dolog: az, hogy hova, mit, milyen iskolába megyünk tanulni, nem szabad hagyni, hogy teljes mértékben a szülők, barátok, ismerősök befolyásolják. Persze az elfogadható, sőt kifejezetten fontos, hogy jó tanácsokkal, tippekkel lássanak el bennünket, mert teljesen egyedül szinte lehetetlen is lenne dönteni. A régi osztály-, iskolatársak miatt felesleges aggódni: véleményem szerint, ha valaki annyira jó barátunk, így is- úgy is találunk módot arra, hogy tartsuk velük a kapcsolatot, ha pedig sehogy nem tudjuk tovább tartani a viszonyt, akkor meg nem tudunk mit csinálni: bele kell törődni, de általában ez a ritkább eset.  És különben is: ha nem mindenkivel maradunk puszipajtások, nagy valószínűséggel egy csomó új embert ismerünk meg, akik közül bőven lehet úgymond „válogatni.”

És ha mindezek ellenére még mindig félsz az általános iskola utáni élettől, csak annyit tudok mondani: ha eddig még senki nem halt bele, valószínűleg te sem fogsz. :D