Biztonságban lógni a neten!

2012. december. 08. @ Schraub Lilla  |  Rovat: Véleményünk van!

2012.11.12

Kedves olvasók, diákok!

A mai világban, ebben a számítógépes világban (igen, tudom, sokat emlegetik a tanárok is) könnyű kapcsolatot tartani másokkal. A legnépszerűbb ilyen oldal, mint tudjátok, a facebook. Rengeteg ember, játék és alkalmazás megtalálható itt. Azonban én nem ezzel szeretnék foglalkozni, hanem a facebook-os visszaélésekkel, zaklatásokkal.

Én is tapasztaltam, hogy néhányan úgynevezett fake, azaz hamis, nem létező adatokkal, és a netről lelopott képekkel regisztrálnak fel, e cél, azaz a zaklatás elérése érdekében. Fiatal lányoknak írnak, fotókat csalnak ki tőlük, kérdezgetik, majd különböző módon zaklatják őket. Pár hete még felkapott volt Amanda Todd, aki a net áldozatául esett. Olyan fotókat küldött egy számára ismeretlen embernek, amiket nem kellett volna. De nem csak az ismeretlen zaklatta emiatt, hanem az osztálytársai is, akik ezt megtudták. Egy idő után már nem voltak barátai, rengeteg gyűlöletben volt része, teljesen kilátástalannak látta az életét, ezért öngyilkos lett.

Ide kattintva megnézheted Amanda segélykérő videóját, ami sajnos nem jutott el azokhoz, akikhez kellett volna!!! http://www.youtube.com/watch?v=j60XKRfoUVM&noredirect=1

Szerintem ez túlzás, nyilván nem tipikus és azért, mert ilyet tett valaki, még nem kell elítélni a facebook használatát. De fontos, hogy nem kell egyedül hagyni azt, aki bajba kerül. Inkább figyelni és támogatni kellene nekünk egymást!

A másik dolog, hogy ha valakiben megbízunk, és megadjuk neki a jelszavunkat - akár ha barátunk is az illető -, bármikor elolvashatja az üzeneteinket, magánbeszélgetéseinket. Az élet viszont sokszor bebizonyította már, hogy a jó barátok is összeveszhetnek. Ő pedig, ha tudja a fiókunk jelszavát, könnyen rossz célra használhatja ezt fel. Például megsérthet másokat a mi nevünkben, ebbe fojthatja a dühét. Ilyen visszaéléseket kimagyarázni (bár személyesen nem tapasztaltam) igen nehéz lehet! A tanácsom tehát az, hogy ne tegyünk ki magunkról túl sokat mutató fotókat az internetre, ne adjunk meg személyes adatokat és senki ne adja meg a jelszavát másoknak! Így talán elkerülhetők a zaklatások, visszaélések és csak örömmel fogjátok használni ti is a netet!