Halloween

2013. október. 29. @ Kőszegi Zsófi  |  Rovat: Ünnepek

Ebben a cikkemben arra fogok kitérni, hogy mi is az a Halloween, honnan ered a töklámpás faragása, és hogy miért öltöznek jelmezekbe az emberek.

Először egy kis „történelem”

A Halloween egy ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak meg október 31. éjszakáján, bár mára már az egész világon elterjedt. Az ünnep őse a pogány kelta boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe volt október 31-én. A május 1-jei ünnep az október 31-ei ünnep „ellenpontjaként” az esztendő „napos” felének eljövetelét jelentette, amikor emberáldozatokat is bemutattak. Hitük szerint a szellemek, azok közül is inkább a gonoszak, ilyenkor látogattak fel az élő emberekhez az alvilágból. Ehhez a naphoz közel ünneplik a katolikus keresztények a Mindenszentek napját (november 1-jén) és protestánsokkal együtt a Halottak napját (november 2-án). Írországban október 31. éjszakája a mindenszentek éjszakája All Hallow's Eve nevet kapta. November első napja volt a keresztény ünnepnap a mindenszentek napja All Saints' Day vagy All Hallow's Day. Ezen az éjszakán, úgy hitték, hogy az elmúlt évben meghaltak lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel a lelkek ezen az éjjel vándorolnak a holtak birodalmába. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék a vándorlásukat. A halottak különböző formákban jelentek meg, ezek rossz lelkek, gonosz állatok figuráit öltötték magukra. A kelta papok egy hegytetőn a szent tölgy alatt gyülekeztek, tüzet gyújtottak és termény és állatáldozatokat mutattak be, majd a tűz körül táncoltak. Reggel a papok minden családnak adtak ebből a parázsból, hogy új tüzeket gyújthassanak velük, melyek elűzik a gonosz szellemeket és melegen tartják az otthonokat. Az emberek állatbőröket vettek magukra és a bálványisten tiszteletére háromnapos ünnepet tartottak. Családokat védő istenségen keresztül az ősök szellemének is, hálája jeléül, amiért egész évben óvták őket, és részük lehetett az aznapi ünnepi ételekben.

 

Most pedig a töklámpás története

Nevét egy Jack O' Lantern nevű részeges kovácsról kapta. A legenda szerint egy szép napon odament a részeges Jackhez az ördög és hívta a pokolba, de előtte felajánlotta, hogy igyanak még meg egy italt. Jack azonban nem akart vele tartani, ezért hát furfangos cselt eszelt ki inkább és ravasz módon megkérte, hogy válasszon egy almát az almafájáról, mire az ördög felmászott a fára. Jack tudta, hogy mitől fél az ördög és a fa oldalára egy keresztet rajzolt. Az ördög nagyon megrettent a kereszttől, és nem mert lemászni, kénytelen volt a fa ágán kucorogni. Az ördög addig egyezkedett a furfangos kováccsal, hogy ígéretet tett arra, hogy soha többé nem fogja kísérteni a lelkét, ha végre leengedi őt. Jack ekkor megengedte az ördögnek, hogy lemásszon a fáról, aki abban a pillanatban el is tűnt. Azonban amikor Jack meghalt, lelke a menny és a pokol között rekedt, mert a mennybe nem engedték be, mivel élete során sokat részegeskedett és bűnös módon élt, de az ördög sem akarta a pokolba befogadni, mert nagyon haragudott Jackre a régi csínye miatt. Jack arra kérte az ördögöt, hogy legalább egy kis fényt adjon neki, hogy megtalálja a visszautat az élők világába. Végül az ördög megszánta és egy izzó fadarabot dobott Jacknek a pokol katlana alatt lobogó tűz parazsából, az örökké izzó parazsat Jack egy kivájt takarmányrépa (svéd karórépa) belsejébe tette, amit a nyugtalan lelkének szánt, világító lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a takarmányrépa lámpácskának a fényénél keresi a megnyugvását.

 

Néhány játék

Szerelmi betűvető
Hámozz meg egy almát, úgy hogy a héja egyben maradjon. A héjat a bal kezeddel dobd át a jobb válladon, de óvatosan, és nézd meg, milyen betűt formáz. Ez igaz szerelmed nevének kezdőbetűje.

Almahalászat (Apple Bobbing)
Ezt a játékot már nagyon régóta játsszák a külföldi gyerekek Halloween ünnepén. A játék lényege az, hogy egy vízzel teli lavórba/vödörbe kedvük szerint almát tesznek, nehezítésképpen lehet kisseb műanyag labdákat, stb., majd a gyerekeknek a szájukkal kell ki ”halászni” a vödörből, és nem lehet segíteni nekik. Akkor lesz különösen vicces, ha jó sokan játszanak.

A kocka el van vetve
Nehéz döntések előtt egy dobókocka jó szolgálatot tesz! Üljetek körbe, és maradjatok csöndben. Néhány percig tartsd a kezedben a dobókockát, lehunyt szemmel koncentrálj a kérdésedre, mondd ki hangosan, majd dobd a kör közepe felé. Lássuk, milyen választ kaptál!
1: jó előjel
2: rossz előjel
3: légy óvatos
4: még egyszer gondold át a lehetőségeidet, mielőtt cselekszel
5: légy türelmes, a dolgok fokozatosan javulni fognak
6: ne tétovázz, vágj neki és vidd véghez a tervedet

Kutyult lötty
Valakinek be van kötve a szeme, és annak a többiek egy kutyult löttyöt csinálnak, amibe bele kell kóstolnia és eldönteni, hogy mik vannak benne. Maximum 5 féle dolog lehet benne. És végül, ha meg akarod nevettetni a drága vendégeket, akkor egy pár régi babonát nyomtass ki, a nyomtatványon a babonánkét vágd szét (vékony papírcsíkok lesznek a feliratokkal) és ezt süsd bele valamilyen sütibe, és kész a babonás süti.

Boszorkányseprű recept
előkészület: 30 perc
sütés: 10 perc
Hozzávalók 5 főre:
10 dkg porcukor
10 dkg vaj
20 dkg liszt
2 evőkanál víz
20 db ropi
5 kocka étcsokoládé
színes cukor
Elkészítés:
A porcukrot, a vajat, a lisztet, és a vizet összegyúrjuk.
A tésztát 20 részre osztjuk.
A kisebb részeket seprű formájúra lapítjuk, és mindegyikbe beleteszünk egy-egy ropit. Egy villa segítségével kialakítjuk a seprű szálait.
Előmelegített sütőben, 180 fokon 10 perc alatt megsütjük. Hűlni hagyjuk.
Az étcsokit megolvasztjuk, megkenjük a seprűket a nyelüknél, majd megszórjuk színes cukorral.
Sütési hőfok: 180°C, hőlégkeveréses sütőben, költség: 600 Ft költség egy főre: 120 Ft

 

Végül pedig a jelmezbe öltözés oka

Amerikában halloweenkor az ajtó előtt jelmezbe öltözött gyerekek jelennek meg, akik kopognak az ajtón, majd amint ajtót nyitnak, megkérdezik, hogy "Trick or treat!", avagy "Cukrot vagy életet!”. Elméletileg a szerencsétlen ajtónyitónak van lehetősége „életet” választani – a következményekkel együtt. Általában a gyerekek édességet kapnak, a felnőttek pedig jót szórakoznak. Amerikában általában baráti társaságban jelmezbált rendezve ülik meg ezt az ünnepet. A Halloween nagyon fontos ünnep Amerikában.
Európában a Halloween sokáig feledésbe merült. Néhány helyen elvétve jelmezbe öltöztek és tökdíszeket helyeztek el a lakásban, de ez a szokás is hanyatlóban volt. Az utóbbi években azonban a Halloween ünneplése ismét visszatért, valószínűleg a népszerű amerikai ponyvakultúra (képregények, filmek) nyomán. Az utóbbi években Magyarországon egyre több helyen ünneplik meg. Az iskolákban beöltöznek a gyerekek és cukrot osztanak az osztályokban.

Ennyi lett volna a Halloweenról, remélem, sok ötletet tudtam adni a bulikhoz, és értékes információkat, úgyhogy előre is: HAPPY HALLOWEEN!