Győzelmet érő x-szel a legjobb 12 között a magyar csapat

2014. január. 17. @ Perleczky Boglárka  |  Rovat: Sport

Sok gonddal kell megküzdenie Mocsai Lajosnak a dániai Európa bajnokságon. Hosszú a sérültek listája, Nagy László, a magyar válogatott világklasszis átlövője nem is tudta vállalni az EB szereplést. Iváncsik Gergő, Császár Gábor és Mocsai Tamás pedig kisebb sérüléssel bajlódik. Harsányi Gergely kislánya születése miatt nem tudott elutazni a csapattal. Ha ez nem lett volna elég a csapat a „halálcsoportba” került, ahol a világbajnok Spanyolország, Izland és Norvégia az ellenfél. A kitűzött cél pedig a legjobb nyolcba jutás, ami még akkor is nehéz feladatnak tűnik, ha a magyar csapat teljes létszámmal utazik.

A spanyolok elleni vereséggel kezdte Magyarország a szereplését a dániai férfi Európa bajnokságon. A világbajnok ellenfél a papírforma szerint 7 góllal múlta felül a Mocsai csapatot (27-34), de elkeseredésre nem lehetett okunk, hiszen a halálcsoportból egy győzelemmel is volt esélyünk a továbbjutásra. A második ellenfél Izland nemzeti válogatottja volt. Akik emlékeznek az olimpián lejátszott negyeddöntőre, újra átélhették a meccs izgalmait, hasonlóan ahhoz a mérkőzéshez, ez is 27-27-es döntetlenre végződött, az egyenlítő gólunkat pedig a szenzációsan játszó Lékai Máté szerezte meg úgy, mint az olimpián. Nagy volt az öröm a mérkőzést követően, de mindenki tudta, hogy a neheze még csak most jön. Minden a harmadik mérkőzésen fog múlni…

 

 Az ellenfél Norvégia. A szinte hazai körülmények közt játszó norvégok nem kezdték jól a mérkőzést, igaz ehhez a magyar csapat jó védő- és támadójátéka is hozzájárult. A szövetségi kapitányt dicsérve meg kell említeni, hogy a 18. percben kezdődő mélypontban is tudott újat húzni, egy sorcserével könnyen áthidalták azt. Lékai Máté szenzációs játékával ugyanis 3 gólra növelték a magyar előnyt a szünetre. Az EB egyik legszebb gólja is az ő nevéhez fűződik, hiszen a 15. magyar gólt ő szerezte, méghozzá a saját 9-es vonaláról. Az első félidő tehát 16-13-ra végződött.

A második félidő 6. percében a norvégok magukra találtak, és ledolgozva a hátrányukat tartani tudták a lépést a magyar csapattal. A nehéz pillanatokban azonban Szöllősi megmozdulásai rendre bejöttek, a 41. percben már 4 gólos volt a magyar vezetés. A végjáték elég izgalmasra sikeredett. Két perccel a lefújás előtt az eredményjelző 26-24-es állást mutatott, ekkor Zubait szórták ki 2 percre. Az ellenfél ezt ki is használta, Lökkebö belőtte 3. gólját. A magyar csapat jöhetett, de eladták a labdát, Tvedten azonnal büntetett, az eredmény döntetlen. 26 másodperc volt még vissza, Mocsai Lajos időt is kért. A fiúk tudták a feladatukat, elég, ha megtartják a labdát, hiszen a döntetlen is továbbjutást ér. A norvégok egész pályán letámadtak, és próbáltak labdát szerezni, ám a mieink megbecsülték azt, és ki sem adták a kezükből egészen a lefújás pillanatáig. A végeredmény 26-26.  A sípszót követően a fiúk nagy örömtáncba kezdtek, mert ez az iksz igen is győzelmet ért, irány Herning, a középdöntők helyszíne.

 

A következőkben válogatottunk a Macedónokkal, Dániával és Ausztria válogatottjával játszik a legjobb nyolc közé kerülésért.


A cikket összeállította: Perleczky Boglárka