Tizenhárom okom volt

2013. november. 15. @ Springer Barnabás  |  Rovat: Könyvajánló

De mire is? Mire lehetett oka valakinek, aki senkivel nem beszélt az iskolából és aki meghalt balesetben? Vagy nem is baleset volt? Minden kiderül ebből a könyvből.

Jay semmit nem akart tudni Hannah haláláról. Szerelmes volt a lányba, de későn, csak pár nappal a lány halála előtt vallotta be érzelmeit. Ekkor azonban már tényleg késő volt, mert  ekkora Hannah már döntött. Hannah olyan döntést hozott, amely katasztrófával végződött mindenki számára. Aztán egy nap Jay egy furcsa dobozt kap tele régi kazettákkal. Apja műhelyében belehallgat ezekbe és kiderül, hogy ezek Hannah utolsó üzenetei. Rögtön az első kazettán kiderül, hogy nem baleset történt. Hanem öngyilkosság. Tizenhárom embernek küldi el a kazettákat, akik a fő hibások a halálában. Aztán elmondja azt is, hogy a kazettáknak másolatai vannak és ha nem küldik tovább a dobozt, akkor ezek nyilvánosságra kerülnek, egy barát utolsó ígérete által. Így főhősünk, bár nem akarja, elkezdi meghallgatni a kazettákat és egész éjjel a várost járja, bebarangolva a Hannah-nak kedves helyeket. Ezalatt az éjszaka alatt, olyanokat tud meg társairól, amit nem is sejtett és amit soha nem akart megtudni. Vajon mi történt ami erre a szörnyűségre késztette a lányt? Kiderül a könyvből.

Ennyit a történetről és akkor most a személyes véleményem. Ez egy nagyon, nagyon mélyen felkavaró könyv. Ha valaki csak a témáját nézi, akkor esetleg azonnal a sarokba dobja, mondván ezt ő nem akarja tudni. De ennek ellenére ez egy olyan írás, amit szerintem mindenkinek el kellene olvasnia. Az első pár oldal után letehetetlen, az író nagyon részletes képet ad a szereplőkről és az írásmód is nagyon érdekes. Én személy szerint nagyon élveztem a könyvet, bár elég felkavaró, csak erős idegzetűeknek tudom ajánlani. Bár...., elég beteges, hogy a lány megöli magát, aztán üzenetet küldözget.... Brrrr.