Ki vagy Doki?

2013. május. 17. @ Springer Barnabás  |  Rovat: Filmajánló

A ki vagy Doki egy brit TV sorozat amelyet már több mint húsz nyelvre lefordítottak. A BBC által készített sci-fi sorozategy rejtélyes, Doktor nevű időutazó kalandjairól szól, aki TARDIS nevű időgépével tett utazásai során kísérőivel együtt bejárja az időt és a teret, különféle problémákat megoldva és kalandokba keveredve.A Doktor nevű idegen lény egy Időlord, akinek a bolygója  már 900 éve elpusztult. Azóta magányosan utazik egy nagy kék rendőrségi fülkében ami belül nagyobb mint kívül.Őrültségnek hangzik? Az is! A fülke igazából az időlordok TARDIS-nak keresztelt időutazó alakváltó hajója és a méret pedig az elveszett technológia miatt lehetséges. A TARDIS jelentése : Time And Relative Dimensions In Space magyarul Idő és Tér alatt közlekedő hajó, vagy valami ilyesmi.

A sorozat szerepel a Guinness Rekordok Könyvében is, mint a világ leghosszabb ideig műsoron levő sci-fi sorozata, amely egyúttal a brit popkultúrának is része. Generációk tartják kultikus filmnek.

Ez az én kedvenc sorozatom. A Doktor valamennyi inkarnációja egy nagyon szerethető és kedves figura. Minden évadban más és más a társa, eddig 7 évad érhető el felirattal vagy szinkronnal. A sorozat azért érdekes, mert mindig valami furcsa kalandba keveredik, miközben megmenti egy város, vagy egy egész ország, netán bolygó lakóinak az életét. A sorozat már évek óta fut, egy- két állandó ellenség is van benne, így például a Dalekok, akik miatt elpusztult a bolygója és a Mester, aki egy őrült időlord. A hatalmas ellenségek mellett számtalan barátja és jóakarója is van. Az egyik részben például az összes addigi társa találkozik egymással. Volt egy Sarah Jane Smith nevű társa, akiről külön sorozat is készült a fiatalabb korosztálynak, kevésbé ijesztő lényekkel.

 

A képen a Doktort leghosszabb ideig alakító színészt látjátok, Tom Bakert.

A sorozat már 1963-tól látható, itt arról olvashattok, hogy melyik évben ki játszotta a Doktort, és milyen karaktert jelenített meg.

Első Doctor, William Hartnell
1963–1966 - Egy néha mogorva, de jószívű nagyapa féleség, aki mindent megtett volna a Föld védelméért, és unokájáért...

Második Doctor, Patrick Troughton
1966–1969 - Egy nagybácsi szerepű Doctor, mindig viccelődik, sokszor tűnik felháborodottnak, de általában kedves és humoros. Ha probléma merül fel, elkezd furulyázni, és valami gyerekdalt játszik.


Harmadik Doctor, Jon Pertwee
1970–1974 - Egy vagány nagybácsi-féle Doctor. Az a fajta, aki az ellenfeleket előbb leüti... Mégis egy tipikus angol Lord, aki szeret történeteket mesélni.


Negyedik Doctor, Tom Baker
1974–1981 - A negyedik, és egyben az egyik legközkedveltebb személyiségű Doctor. Állandóan mindenből viccet csinál, de mégis könnyedén legyőzi az akadályokat. Jó barátja K-9 robotkutya, univerzális fegyvere és szerszáma a szónikus csavarhúzó. Elengedhetetlen a 3 és fél méteres sálja, kabátja, zselécukorkával teli zsebe és nagyon kócos haja.


Ötödik Doctor, Peter Davison
1982–1984 - Egy csendes, bátor és talpraesett Doctor, jóval több érzelemmel, mint a többi inkarnációja. Egy alkalommal a tizedik változata nem kapcsolja be az időpajzsokat, és a két TARDIS összeütközik, így a két Doctor találkozik.

Hatodik Doctor, Colin Baker
1984–1986 - Egy eléggé agresszív és rossz természetű személyiség. Kedves és jóakaró, de nagyon könnyen begurul, ilyenkor sérteget és kiabál másokkal.


Hetedik Doctor, Sylvester McCoy
1987–1989 - Egy eléggé komolytalan alak, aki bűvésztrükkökkel kápráztatja el ellenségeit és barátait. Legutolsó útjára ellensége, a Mester hamvaival Gallifrey-re tart, amikor egy időzítési hiba miatt San Francisco-ban landol a kínai negyedben, ahol egy banda meglövi, majd meghal, így a hullaházban megszületik nyolcadik inkarnációja.

Nyolcadik Doctor, Paul McGann
1996 - Az egyik legrövidebb életű Doctor. San Francisco-ban egy hullaházban tér magához amnéziásan, majd megmenti a világot, a TARDIS kinyitott „Harmónia Szemétől”. Nem tudni, hogyan sérült meg, de eltűnt és egyből a 9. Doctor folytatta a hősködést. Szereti az embereket, mert „mindent meg akarnak magyarázni”.

Kilencedik Doctor, Christopher Eccleston
2005 - Egy nagyszájú, arrogáns Doctor, aki lebecsüli az embereket, és szerinte tökkelütött faj, ezért védi őket, valójában érzelemdús és magányos, csak nem kívánja kimutatni érzéseit a társainak.

Tizedik Doctor, David Tennant
2005–2010 - Tom Baker után a leghíresebb Doctor. Egy "tudós-palánta", aki elmélyülten, vidáman kommentálja az előtte zajló eseményeket. Bőbeszédű és szarkasztikus, nyomás alatt sem veszti el humorát. Jó kedélyű és önzetlen, talán ő mutatja ki legjobban érzéseit. Barna haja zselé-szerűen áll előre. Furcsa megjelenésű figura, aki barna ballon kabátban, barna, csíkos öltönyben, vörös, vagy fekete tornacipőben járja a bolygókat. Gyakran simogatja a TARDIS-t, imádja a banánt. Gyakran ismételt mondatai: Brlliáns!; Allons-y! (Indulás!); Molto bene! (Nagyon jól!)

Tizenegyedik Doctor, Matt Smith
2010 - Örökölte Tennant szarkasztikus hangvételét. Enyhén őrült, professzor jellegű személyiség. Rengeteg történelmi alakról mesél, mint ismerőse. Bár furcsa és néha elég bizarr dolgokat művel (pl: megrágcsálja a dalek DNS maradékot, vagy a fürdőben összekeveri a szónikust, és egy elektromos fogkefével próbálja visszaszorítani a rémet, vagy esetleg eltűnik a semmibe, majd egy felmosóval és egy fezzel érkezik az időszámításunk előtti Rómába), de csodálja az emberi zsenialitást és isteníti a csokornyakkendőt. Talpraesett, önzetlen.