Tovább! De merre is?!

2013. október. 04. @ Springer Barnabás  |  Rovat: Diákélet

Mindenki életében eljön a pillanat amikor választania kell. Kisebb korában apró dolgokat, majd ahogy nagyobb lesz, egyre nagyobb, fontosabb témákban kell döntenie. Végül eljön a továbbtanulás. De hogyan döntsük el "Mik leszünk, ha nagyok leszünk?"

Erre a kérdésre apró gyerek korunk óta válaszolgatunk. A kicsik tűzoltók, katonák, vagy hercegnők és lovasok akarnak lenni. De most, komoly döntést kell hozni. 

Hogyan döntsünk?

A legfontosabb mindig az, hogy utánanézzünk a lehetőségeinknek. Persze nem szabad nagyon elszállni magunktól, hiszen remélhetjük, hogy felvesznek egy elit gimnáziumba, de ha kettes jegyeink vannak, lássuk be, erre elég alacsony az esély. A legtöbb iskolába szükséges a központi felvételi, de vannak olyanok is, amik nem kérik ezt. Ezeket főként azoknak ajánlom figyelmébe, akiknek az eredményei nem szárnyalnak a magasban. Vannak azonban olyan gimik is, ahol a központi mellett speciális felvételi is szükséges. Abba az iskolába jelentkezzünk, ami megfelel igényeinknek és tanulási szándékainknak. Ebben segíthetnek az iskolai nyílt napok.

 

Hogyan készüljünk a felvételire? 

A legfontosabb mindig az, hogy ne próbáljuk túlteljesíteni magunkat. No, persze nem azt mondom, hogy eresszünk le! Ugyanúgy keményen tanulnunk kell, mint máskor,  hogy ne rontsunk az átlagunkon. Most nagy a hajtás. A 8. osztály nagyon kemény, sokan ilyenkor rontanak. Ők hallgathatják, hogy "Ez nem lesz elég a felvételin! Mehetsz utcaseprőnek!" De, nem kell ebbe belenyugodni, szedjük össze magunkat, készüljünk a dolgozatokra és mutassuk meg a kételkedőknek, hogy mi csak azért is! Azokat akik meg azt mondják, hogy "Á, ez neked nem fog menni! Az a legkeményebb iskola, minek mész oda?" le kell ****** nagy ívben!

 

Milyen lehetőségeink vannak a felkészülésre?

A legtöbb középiskola, néha az általános iskolák is nyújtanak lehetőséget a felkészülésre. Ha tudjuk, hogy melyik iskolába szeretnénk menni, annak a felvételi előkészítőjére kell járnunk. Így célzottan készülhetünk fel, megismerjük az iskola követelményeit. Emellett, már most összebarátkozhatunk jövőbeli évfolyamtársaink némelyikével. Mindig oda kell jelentkeznünk, ahova legjobban be szeretnénk kerülni, elvégre nagyobb az esélyünk, ha az iskola látja, hogy XY októbertől erre készült.

 

Összefoglalva leginkább  azt tudom javasolni, hogy készüljünk fel ahogy csak tudunk, ismerkedjünk meg az iskolákkal, menjünk el a nyílt napokra, és gyakoroljunk a felvételire.