Minden, ami Brazília

2014. május. 18. @ Perleczky Boglárka  |  Rovat: Brazilíai Világbajnokság 2014

Alig több, mint három hét múlva kezdetét veszi az év egyik legjobban várt sporteseménye, elkezdődik XX. FIFA labdarúgó-világbajnokság. A tornát Brazília rendezi június 12-e és július 13-a között.

De mi is az a VB? A világbajnoki kupáért négyévente nagy harc folyik 32 FIFA-tag nemzeti labdarúgó válogatottja közt. A házigazda automatikusan részt vesz a tornán, míg minden más csapatnak, köztük a címvédőnek is selejtezőt kell játszania, hogy kiérdemelje a részvételt.

Az első döntőt 1930-ban Uruguayban rendezték, azóta pedig minden negyedik évben felemelte valaki a trófeát, kivéve 1942-ben és 1946-ban, akkor is a második világháború miatt nem került megrendezésre egy torna sem. Az eddig lejátszott 19 döntő során mindössze 8 nemzet nyert kupát, ebből e legtöbbet (5-öt) Brazília nemzeti tizenegye.

Magyarország kétszer is játszott a döntőben, azonban 1938-ban Olaszországtól, 1954-ben pedig az NSZK csapatától szenvedett vereséget.

De lássuk mi vár ránk 2014-ben. A következő pár hétben a torna kezdetéig minden fontos tudnivalót leírok majd az összes induló csapatról és kihirdetett keretükről, a torna lebonyolításáról, a nagy hiányzókról és persze az olvasók értesülhetnek majd a VB hírekről, illetve meccsösszefoglalókat is megtalálhatnak a fontosabb mérkőzésekről.

 Az biztos, hogy izgalmas és fordulatos mérkőzéseket fogunk látni, de vajon kié lesz a végső győzelem? Július 13-án kiderül.

A nyitó mérkőzést Brazília és Horvátország játssza majd, június 12-én este tíz órakor.