A-csoport

2014. május. 18. @ Perleczky Boglárka  |  Rovat: Brazilíai Világbajnokság 2014

A csoportbeosztás a következő: Brazília, Horvátország, Mexikó és Kamerun.

Kamerun

Kamerun nemzeti válogatottja ( becenevükön : Szelidíthetetlen oroszlánok ) először 1960-ban mutatkozott be nemzetközi porondon Szomália ellen, és 9-2-re diadalmaskodott  első hivatalos fellépésén. A VB-k történetében először 1982-ben kvalifikálták magukat, amikor az addig megszokott 16 csapat helyett 24 versenyezhetett a kupáért. A csoportban az akkori győztes Olaszország, Lengyelország és Peru volt az ellenfél. Az olaszokkal 1-1-es döntetlent, a lengyelekkel és Peruval pedig  gól nélküli döntetlent játszott a csapat, ami azt jelentette, hogy 3 ponttal, veretlenül zárta a csoportkört, azonban ez nem volt elég a továbbjutásukhoz. Legjobb eredményüket a VB-k történetében 1990-ben érték el. A tornán a B csoportba került Argentína, Románia és a Szovjetunió mellett. Nagy meglepetésre a címvédő Argentínát sikerült 1-0-ra legyőzniük, majd Romániát verték meg 2-1-re. Szovjetuniótól sima 4-0-vereséget szenvedtek, de a megszerzett 4 pont elég volt a továbbjutáshoz. A legjobb 16 között Kolumbiával találkozott a gárda, a mérkőzés a rendes játékidőben nem dőlt el, de a hosszabbításban Roger Milla két góljának köszönhetően máris a legjobb 8 között találhatta magát a kameruni válogatott. A negyeddöntőben azonban Angliát már nem sikerült megverniük, a hosszabbításban 3-2-es vereséget szenvedtek, de szomorkodásra nem volt okuk, hiszen az első afrikai csapatként jutottak be a legjobb 8 közé a világbajnokságok történetében. Az ezt követő tornákon már nem sikerült a csoportból továbbjutniuk.

A brazíliai VB-re a kameruni szövetségi kapitány, a német Volker Finke május 12-én jelölte ki bő keretét. A legnagyobb hiányzó Jacques Zoua, a Hamburg csatára, aki sérülés miatt nem lehet ott a tornán. Akiket mindenképp érdemes kiemelni, a 22 éves Vincent Aboubakar, aki a francia Lorient csatáraként 16-szor volt eredményes az idényben, és ezzel a második helyen áll Zlatan Ibrahimovic után a góllövőlistán. Samuel Eto’óval alkothatnak majd halálos csatársort, aki a legeredményesebb gólgyártója a kameruni csapatnak, a Chelsea támadója 115 válogatott szereplésén 55-ször talált be az ellenfelek kapujába.

A kameruni válogatott 28 tagú bő kerete:

Kapusok: Guy-Rolland Assembe (Guingamp), Loic Feudjou (Coton Sport), Charles Itandje (Konyaspor), Sammy Ndjock (Fethiyespor)

Védők: Benoit Assou-Ekotto (Tottenham Hotspur), Henri Bedimo (Olympique Lyon), Gaeten Bong (Olimpiakosz), Aurelien Chedjou (Galatasaray), Cedric Djeugoue (Coton Sport), Jean-Armel Kana Biyik (Stade Rennes), Nicolas Nkoulou (Olympique Marseille), Dany Nounkeu (Besiktas), Allan Nyom (Granada)

Középpályások: Enoh Eyong (Antalyaspor), Raoul Cedric Loe (Osasuna), Jean Makoun (Stade Rennes), Joel Matip (Schalke 04), Stephane Mbia (Sevilla), Benjamin Moukandjo (Nancy), Landry Nguemo (Girondins Bordeaux), Edgar Salli (Lens), Alexandre Song (FC Barcelona)

Csatárok: Vincent Aboubakar (Lorient), Eric-Maxim Choup Moting (Mainz), Samuel Eto'o (Chelsea), Mohamadou Idrissou (Kaiserslautern), Fabrice Olinga (Málaga), Achille Webo (Fenerbahce)

Mexikó

Mexikó első hivatalos mérkőzését 1923. január 1-én játszotta Guatemala nemzeti válogatottja ellen, amelyen 3-2-es győzelemmel mutatkozott be.  1930-ban vett részt először labdarúgó-világbajnokságon a csapat, ahol a csoportkörből nem sikerült kiharcolnia a továbbjutást. Legjobb eredményét a VB-k történetében 1970-ben és 1986-ban érte el. 1970-ben hazai csapatként a legjobb 8 között ünnepeltethette magát. A negyeddöntőben Olaszországgal találkozott, ahol 4-1-es vereséget szenvedett. 1986-ban szintén Mexikó rendezte a tornát, de a legjobb 4 közé jutás ismételten nem sikerült. Bár a VB-ken eddig a legjobb 8-nál magasabb eredményt nem tudott elérni a csapat, eddig 14-szer képviseltette magát, de csak kétszer jutott el a negyeddöntőig, a többi nemzetközi eredménye azt mutatja, hogy nem szabad lebecsülni, hiszen hatszoros CONCACAF-kupa győztes (észak-amerikai tagországok kupája), és egyszeres Konföderációs Kupa győztes.

Miguel Herrera , a mexikóiak szövetségi kapitánya már május 9-én kijelölte 23 fős VB keretét a brazíliai világbajnokságra. Ezután csak sérülés miatt változtathat a névsoron. A csapat legnagyobb hiányzója a Villareal játékosa Javier Aquino, aki kimaradt a szűk keretből.

Mexikó kerete a világbajnokságra:
Kapusok: Jesus Corona (Cruz Azul), Guillermo Ochoa (Ajaccio – francia), Alfredo Talavera (Toluca)
Védők: Rafa Márquez (León), Diego Reyes (Porto – portugál), Miguel Layun (América), Paul Aguilar (América), Andrés Guardado (Leverkusen – német), Héctor Moreno (Espanyol – spanyol), Francisco Rodríguez (América), Carlos Salcido (Tigres UANL)
Középpályások: Carlos Pena (León), Héctor Herrera (Porto – portugál), Isaac Brizuela (Toluca), Marco Fabián (Cruz Azul), Juan Carlos Medina (América), Luis Montes (León), José Juan Vázquez (León)
Támadók: Javier „Chicharito" Hernández (Manchester United – angol), Giovani dos Santos (Villarreal – spanyol), Raúl Jiménez (América), Alan Pulido (Tigres), Oribe Peralta (Santos Laguna)

 

 

Horvátország

A jelenlegi horvát válogatott 1990-ben alakult meg, röviddel azelőtt, hogy Horvátország kinyilvánította Jugoszláviától való függetlenségét. Labdarúgó-világbajnokságon eddig háromszor vett részt, először 1998-ban, ahol rögtön bronzérmet szerzett a csapat, a bronzmérkőzésen Hollandiát győzték le 2-1-re. A torna gólkirálya pedig a 6 gólt szerző Davor Suker volt. A válogatott eddig négyszer képviseltette magát Európa-bajnokságon, és kétszer a negyeddöntőig is eljutott (1996, 2008).

A válogatott szövetségi kapitánya Niko Kovac május 14-én nyilvánosságra hozta 30 fős bő keretét a június 12-én kezdődő VB-re. A hiányzók névsora elég hosszú, 10 meccses eltiltása miatt nem lehet ott a tornán Josip Simunic 105-szörös válogatott védő, akit egy rasszista mozdulat miatt tiltottak el a játéktól. Ezt a névsort erősíti még a sérülés miatt kimaradó Mate Males, és a szövetségi kapitány mellőzi Hrvoe Milic, Nikola Kalinic és a horvát bajnokságban 15 gólt szerző Leon Benko játékát. Valamint nem lesz ott a Barcelona 17 éves új csillaga Alen Halilovic sem.

A horvátok 30-as bő kerete:
Kapusok: Stipe Pletikosa (FK Rosztov – orosz), Danijel Subasic (Monaco – francia), Oliver Zelenika (NK Lokomotiva Zagreb)
Védők: Darijo Srna (Sahtar – ukrán), Dejan Lovren (Southampton – angol), Vedran Corluka (Lokomotiv Moszkva – orosz), Gordon Schildenfeld (Panathinaikosz – görög), Danijel Pranjic (Panathinaikosz – görög), Ivan Strinic (Dnyipro – ukrán), Domagoj Vida (Dinamo Kijev – ukrán), Sime Vrsaljko (Genoa – olasz), Igor Bubnjic (Udinese – olasz)
Középpályások: Luka Modric (Real Madrid – spanyol), Ivan Rakitic (Sevilla – spanyol), Niko Kranjcar (QPR – angol), Ognjen Vukojevic (Dinamo Kijev – ukrán), Ivan Perisic (Wolfsburg – német), Mateo Kovacic (Internazionale – olasz), Milan Badelj (Hamburg – német), Ivo Ilicevic (Hamburg – német), Marcelo Brozovic (Dinamo Zagreb), Ivan Mocinic (HNK Rijeka), Mario Pasalic (Hajduk Split), Sammir (Getafe – spanyol)
Támadók: Mario Mandzukic (Bayern München – német), Ivica Olic (Wolfsburg – német), Eduardo Alves da Silva (Sahtar – ukrán), Nikica Jelavic (Hull City – angol), Ante Rebic (Fiorentina – olasz), Duje Cop (Dinamo Zagreb)

 

 

Brazília

A Brazil labdarúgó-válogatott első hivatalos mérkőzését 1914. szeptember 20-án Buenos Airesben játszotta Argentína ellen, ahol 3-0-s vereséget szenvedett. Minden idők legsikeresebb nemzeti válogatottja a VB-k történetében, hiszen minden tornán részt vett (2014-ig 19 alkalommal) , és ötször emelhette a magasba a világbajnoki trófeát.

 Az első aranyérmüket az 1958-as svédországi VB-n szerezték. Szovjetunió, Wales és Franciaország legyőzése után az akkor még csak 17 éves Pelé vezetésével Brazília 5-2-re győzte le a döntőben a házigazda Svéd válogatottat. Ezzel a brazil csapat lett az első olyan válogatott, aki úgy tudott világbajnokságot nyerni, hogy nem a saját kontinensén rendezték azt. 1962-ben Chile nyerte el a rendezés jogát, Brazília címvédőként érkezett a tornára, és a döntőben meg is védte, 3-2-re győzte le Csehszlovákia válogatottját, ezzel megszerezve 2. világbajnoki címét. A következő VB címet 1970-ben szerezte meg a brazilcsapat, ez volt Pelé negyedik és egyben utolsó világbajnoksága, és ő lett az első olyan játékos, aki háromszor nyerte el a világbajnoki címet. A döntőben Olaszország volt az ellenfél, ezt a döntőt presztízsmérkőzésnek is nevezhették volna, mind Brazília mind Olaszország kétszer nyerte meg eddig a kupát. A döntőben Brazília 4-1-re diadalmaskodott és ezzel a győzelemmel a labdarúgás történetében először sikerült egy csapatnak háromszor elnyerni a trófeát, így megkapták a jogot, hogy végleg megtarthassák a kupát. (Sajnos 1983-ban egy kiállításról ellopták, és soha nem találták meg.) A negyedik VB címet 1994-ben az Egyesült Államokban nyerték a dél-amerikaiak, akik a döntőben tizenegyesekkel győzték le Olaszország nemzeti válogatottját. Ez volt az első olyan világbajnokság, ahol a csoportmeccseken a győzelemért 3 pont járt. 2002-ben Luiz Felipe Scolari vezetésével a brazilok megszerezték az ötödik címüket is, a döntőben 2-0-ra verték Németországot.

Brazília nemzeti válogatottja a 2014-es hazai rendezésű VB egyik legnagyobb esélyese.Luiz Felipe Scolari május 7-én kijelölte 23 fős keretét. A legnagyobb hiányzók a két aranylabdás, Kaká és Ronaldinho.

Brazília kerete a világbajnokságra:
Kapusok: Jefferson (Botafogo), Júlio César (Toronto FC – kanadai), Víctor (Atlético Mineiro)
Védők: Dani Alves (Barcelona – spanyol), Dante (Bayern München – német), David Luiz (Chelsea – angol), Henrique (Napoli – olasz), Maicon (Roma – olasz), Marcelo (Real Madrid – spanyol), Maxwell (PSG – francia), Thiago Silva (PSG – francia)
Középpályások: Fernandinho (Manchester City – angol), Hernanes (Internazionale – olasz), Luiz Gustavo (Wolfsburg – német), Oscar (Chelsea – angol), Paulinho (Tottenham Hotspur – angol), Ramires (Chelsea – angol), Willian (Chelsea – angol)
Támadók: Bernard (Sahtar Doneck – ukrán), Fred (Fluminense), Hulk (Zenit – orosz), Jo (Atlético Mineiro), Neymar (Barcelona – spanyol)

Csoportmérkőzések:

Brazília-Horvátország  06.12. 22:00

Mexikó-Kamerun 06.13. 18:00

Brazília-Mexikó   06.17. 21:00

Kamerun-Horvátország  06.19. 00:00

Kamerun-Brazília 06.23. 22:00

Horvátország-Mexikó 06.23. 22:00