Különleges látásmódban Komló!

2014. május. 27. @ Kovács Gitta  |  Rovat: 5-let(t) Ház projekt

Az 5-let ház program keretében dolgozó fotószakkörösök egy kiállítás keretében mutatták meg mindazt, amit a projekt időszaka alatt elsajátítottak a fotózásról. Erről a rendkívüli, kreativitást és egyéni szemléletmódot megkövetelő tevékenységről. A tárlaton, csakúgy, mint tavaly, Komlót csodálhattuk meg a fotókon, nagyon különleges látásmódon keresztül. A szakkör vezetőjét, Kismarics Tamást kérdeztük.

- Ragyogó képeket lehet itt látni, kik voltak az alkotók, a szakkör tagjai?
- Ács Dorina, Lengyel Odett, Gerber Zsolt, Székely Alexa, Tóth Vivien, Izsó Nikoletta, Bognár Gergely, Sziszter Mihály és Pál Renáta.

- Miket tanultak a diákok?
- Megtanulták a fényképezőgép kezelésének alapjait, a kézi beállításokat, hogyan lehet fény nélkül fotózni, fénnyel szemben, városi fényekben, mi számít jó beállításnak, hogyan érhetjük el a kellő hatást. De ez még nem elég, megtanulták mi a kitartás, az aprólékosság, a részletek szeretete, a szokatlan nézőpont, a látvány keresése és szeretete, és a jó munka utáni vágyakozás.

- Ma már mindenki fotózik, legtöbben a telefonjukkal, jelentett-e ez számukra többlettudást?
- A telefonos fotók semmi többlettudást nem jelentettek, sőt hátrányt jelentenek esetleg. Ott csak egy "gyorskép" készíthető el, nincs részletes beállítás, az egész a pillanatnak van kitalálva. A mi esetünkben sok az előmunka, beállítás, helykeresés, gondos tervezés után készül el a kép. Összehasonlíthatatlan a két dolog.

- Milyen koncepció mentén készültek az idei fotók?
- Indultunk saját magunktól, magunkból, aztán a város következett, mint mindig visszatérő elem. Majd az éj és szépségei, a tél szokatlansága, a régmúlt korok maradványai, mint egy elhagyatott temető jött soron, aztán a Photoshop rejtelmei, ahol saját magukat alakítgatták át. A fotóikat is rendszeresen megdolgozták, ha kellett. Majd a végén volt egy kis underground kép sorozat. De voltunk Pesten éjszakai híd fotózáson is, fantasztikus élmény volt.

- Milyen képességek kellenek ahhoz, hogy valakiből jó fotós váljon?
- A jó fotós érdeklődik a technikai iránt, fogékony az érdekes látványokra, fontos esetében a jó szem, ezalatt a szokatlan látás képességére gondolok, a részletek iránti szeretete, a kitartás, a türelem, az elhivatottság.

- Mi lehet Ön szerint egy ilyen szakkörnek a hozadéka a diákok számára?
- Például az előbb leírt képességek egy részének felszínre hozása, amelyek más területen is jól használhatóak. Illetve, a képeken keresztül olyan plusz érzelmek adása a nézőknek, melyek megihlethetnek másokat, érzelmeket gerjeszthetnek, amelyek feltörnek a felszínre, s ezáltal kizökkentik a nézelődőket a mindennapok szürkeségéből. Tulajdonképpen ez a művészet maga.

- A diákok elmondták, hogy nagyon élvezték a közös munkát, sok mindent tanultak. Szívesen vennék a folytatást.
- A projekt most lezárul. Ha újabb lehetőség lesz rá, nagyon szívesen folytatjuk.